- TRABZON İSTİHDAM, KARİYER VE GİRİŞİMCİLİK FUARI AÇILDI
- İŞ-KUR GENEL MÜDÜR YARDIMCISI LÜTFİ İNCİROĞLU:
- “TÜRKİYE ORTALAMASINA GÖRE KARADENİZ’DE ÖZELLİKLE TRABZON’DA İŞ GÜCÜNE KATILIM ORANI DAHA YÜKSEKTİR”
- “İŞSİZLİK ORANINI TÜRKİYE ORTALAMASININ ALTINDA OLMASINA RAĞMEN MAALESEF BÖLGEMİZDE GENÇ İŞSİZ ORANI YÜKSEKTİR”
Trabzon Dünya Ticaret Merkezi’nde (DTM) İş-Kur İl Müdürlüğü tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen, işverenlerle iş arayanları bir araya getirerek, işsizliği azaltmayı amaçlayan ‘Trabzon İstihdam, Kariyer ve Girişimcilik Fuarı’ bugün açıldı.
Açılışına Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, İŞ-KUR Genel Müdür Yardımcısı Lütfi İnciroğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, çeşitli kurum kuruluş ve meslek odası temsilcileri ile işverenlerin katıldığı fuarda Trabzonlu iş adamı, sanayici ve esnaflarla iş arayanların buluşması sağlanarak Trabzon’da işsizliğin azaltılması hedefleniyor.
Fuarın açılışında konuşan Trabzon İş-Kur İl Müdürü Mustafa Sezgin, “Toplum ve bireylerin hedeflerine ulaşmaları için eğitilmeleri ve hedeflere yönlendirilmelidir. İşsizlik sorununun en temel faktörlerinden bir tanesi de nitelikli iş gücünü bulabilmektir. İş gücü piyasasına bakıldığında işverenin aradığı nitelikte eleman bulamama, iş arayanlarında iş bulamama sorununu görmekteyiz. İş-Kur uyguladığımız çeşitli projelerle bu sorunu ortadan kaldırarak işverenle iş arayanı bir araya getiriyoruz” dedi.
Genç işsiz oranının yüksek olduğu bölgede yapılan etkililiğin istihdama katkı sağlayacağını söyleyen İş-Kur Genel Müdür Yardımcısı Lütfi İnciroğlu ise açılışta yaptığı konuşmada, küresel krizin en belirgin olduğu yerin iş gücü piyasasının olduğuna dikkat çekti. İnciroğlu, “Hızla daralan küresel talep başta sanayi sektöründe olmak üzere üretimin gerilmesine sebep olarak belirsizliklere ortaya çıkararak işsizliğe sebep olmaktadır. 2009 yılında ekonomik faaliyetlerde ortaya çıkan iyileşmeyle birlikte istihdamda beklen hızlı toparlanma yüzde 14 işsizlik oranını 2010 yılında yüzde 11.9’a, 2012 yılında yüzde 9.8’e ve 2013 yılında ise yüzde 9.3’e indirmiştir. Trabzon’un da içinde bulunduğu Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 2012 yılı verilerine göre işsizlik oranları yüzde 6,3 tür. Türkiye ortalaması yüzde 9.3 olduğuna göre bölgedeki iş gücüne katım oranı da yüzde 55,5’tur. Yani Türkiye ortalamasına göre Karadeniz’de özellikle Trabzon’da iş gücüne katılım oranı daha yüksektir. İşsizlik oranını Türkiye ortalamasının altında olmasına rağmen maalesef bölgemizde genç işsiz oranı yüksektir. O vesile ile kariyer girişimcilik ve istihdam fuarının bölgemizde gerçekleştirilmesi geç işsizliği azaltma adına büyük önem arz etmektedir. ” diye konuştu.